Voorstellingen

Heyhoef Cinema, november 2022

Beste lezers,In de vorige nieuwsbrief van Heyhoef Cinema (november 2022 - 01) is een vervelende fout geconstateerd. Het gaat om de hoofdfilm van november, "Hotel Rwanda". De oplettende lezer heeft het misschien wel gezien: op de filmposter en in de bijbehorende tekst staan twee verschillende aanvangstijden.Omdat de tekst ook is gepubliceerd in een aantal bladen en om te voorkomen dat nieuwkomers hierdoor te laat komen heeft het bestuur ervoor gekozen eenmalig de in de tekst vermelde aanvangstijd aan te houden. "Hotel Rwanda" start dus om 20.00 uur!!!!!Excuses voor de eventuele verwarring.NB:De filmspecial op 17 november en de themafilm op 24 november starten zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief ongewijzigd om 20.00 uur.

Heyhoef Cinema, november 2022

Hotel RwandaIn 1994 vond in Rwanda, een voormalige Belgische kolonie, de meest geconcentreerde volkerenmoord sinds WO II plaats. In het Westen werd daar nauwelijks notie van genomen. Voor zover men er hier over nadacht, was dat overwegend in termen van een achterlijke stammenoorlog tussen primitieve Afrikanen. De internationale gemeenschap dacht er kennelijk net zo over, en besloot na de dood van 10 Belgische VN-soldaten de handen geheel van Rwanda af te trekken, zo de Hutu-militie Interahamwe vrij spel gevend in haar streven om letterlijk alle Tutsis over de kling te jagen. Het resultaat: bijna 1 miljoen doden binnen drie maanden, de meesten afgeslacht met machetes, waarvan 250.000 in de eerste twee weken.In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid.

Hotel Rwanda is het verhaal van Paul Rusesabagina een baken van hoop te midden van een situatie die verder zonder hoop of uitzicht leek; "When the world closed its eyes, he opened his arms";Heyhoef Cinema: locatie: Kerkenbosplaats 2Aanvang voorstelling: Middag 14.00 uur / Avond 20.00 uurentreeprijs: € 5,--

Heyhoef Cinema, november 2022

FILMspecial bij Heyhoef Cinema !

Op donderdag 17 november is het zuidelijk Filmfestival bij ons te gast.Het Zuidelijk Film Festival On Tour is een rondreizend filmprogramma met een selectie van korte films die vertoond zijn op het Zuidelijk Film Festival 2022 afgelopen mei in Tilburg. Filmmakers zullen bij de vertoningen ook aanwezig zijn voor een Q&A na afloop.Het Zuidelijk Film Festival richt zich op korte films van filmmakers uit Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Films met een narratief karakter worden op het festival in verrassende en afwisselende blokken vertoond.Voor een blik op de te vertonen films: https://www.zuidelijkfilmfestival.nl/zuidelijk-film-festival-on-tour-2022/ Locatie : Heyhoef Cinema, Kerkenbosplaats 2 (winkelcentrum Heyhoef)Datum : Donderdag 17 novemberAanvang: 20.00 uurEntrée: Gratis

Heyhoef Cinema, november 2022

Thema-film 24 november

In november start Heyhoef Cinema met een nieuwe reeks thema-films. Dit keer is het thema “echte klassiekers”. Tot aan de zomer van 2023 draaien we 6 films van regisseur Stanley Kubrick.De eerste en oudste film die vertoond wordt is “Paths of Glory” uit 1957 (zwart -wit film, duur 86 minuten). Deze film speelt zich af in de loopgraven van de eerste wereldoorlog.Een Franse divisie krijgt opdracht een goed verdedigde Duitse versterking bijgenaamd “de mierenheuvel” te veroveren. Het is een zelfmoordmissie en generaal Mireau weigert in eerste instantie zijn mannen op te offeren, echter met promotie in het vooruitzicht gaat hij overstag.Kolonel Dax (Kirk Douglas) is een moreel kompas in een film waar constant achterbakse en vieze spelletjes worden gespeeld door hoge officieren, die het allemaal niet zo nauw nemen met een leven meer of minder, zolang ze er zelf maar beter van worden.De film bestaat eigenlijk uit twee delen, het eerste deel speelt zich af in de loopgraven (opvallend goed camerawerk!) en het tweede deel betreft een rechtzaak.Kubrick bewijst dat je alle gestoordheid van de oorlog perfect in een korte tijdspanne kunt weergeven. Hij houdt er een serieus tempo op na dat resulteert in een vlotte film. De oorlogsscenes zijn sterk in beeld gebracht en ook het pleiten van Dax.Paths of Glory geeft een anti-oorlogsbeeld die de verspilling en willekeur van de oorlog extra kracht bij zet.Heyhoef-Cinema vertoont de film op donderdagavond 24 november om 20 uur in het wijkcentrum Kerkenbosplaats 2. Toegang € 5,- incl. koffie of thee.